POSLEDNJI STUB MAKEDONIJE: Predsednik Ivanov ne prihvata usmeni dogovor Zaeva POSLE SAMO 2 MINUTA NAPUSTIO SASTANAK

Predsednik Makedonije nakon samo dva minuta prekinuo sastanak sa Zaevom i Dimitrovom, koji je trebalo da ga informišu o sporazumu o imenu Makedonije.

Kabinet predsednik Makedonije Đorđa Ivanova je saopštio da je Ivanov nakon dva minuta ustao i napustio sastanak bez želje da sazna više o sadržaju tog sporazuma. Najavljeno je da će se Ivanov danas obratiti javnosti.

“Predsednik Republike Makedonije Đorđe Ivanov primio je danas premijera Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva i ministra spoljnih poslova Republike Makedonije Nikolu Dimitrova. Obaveštavamo da je sastanak trajao dva minuta. Predsednik Ivanov danas će se obratiti makedonskom narodu i građanima Republike Makedonije”, stoji u kratkoj izjavi predsedničke kancelarije.

Ivanov se, inače, sve vreme protivio načinu na koji je postignut dogovor sa Grčkom. On, naime, smatra da novo ime Makedonije treba da bude u okviru aktuelnog Ustava te bivše jugoslovenske republike.

Usmeno dogovoreni sporazum o tome da će novo ime biti “Republika Severna Makedinija”, koji su nakon više meseci pregovora konačno uspeli da postignu Cipras i Zaev, smatra se istorijskim, a dogovor su pozdravili i najviši zvaničnici EU i SAD.

Za makedonsku opoziciju i predsednika Ivanova to ime je neprihvatljivo.

(Tanjug)

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com