Savez dijaspore poručio SDP-u: “Ne pravite fiktivnu percepciju da dijaspora podržava nekog kandidata”

Svjetski savez dijaspore BiH poziva sve građane da se pravovremeno registriraju za glasanje iz dijaspore da bi mogli ostvariti svoje glasačko pravo i ispuniti građansku obavezu prema domovini, navodi se u saopćenju.

Savez podsjeća da 24. jula istječe rok do kojeg se građani mogu registrirati za glasanje iz dijaspore.

Navode da je uvjet za sve građane u dijaspori da popune PRP-1 obrazac i pošalju ga, uz kopiju ličnog dokumenta, na mail adresu Centralne izborne komisije BiH (prijavapp@izbori.ba) da bi bili zavedeni u centralni birački spisak izvan BiH i u septembru dobili na svoju adresu glasački materijal.

– Bosanci i Hercegovci koji su na privremenom ili stalnom boravku u drugim zemljama bezbroj puta su pokazali privrženost domovini i sigurno je da, osim ekonomskih, dijaspora raspolaže ogromnim političkim i izbornim resursima da utječe na poboljašnje stanja u domovini. S tim u vezi, pozivamo sve nadležne institucije da iskoriste sve raspoložive resurse da bi se do krajnjeg roka animirao što veći broj građana BiH u dijaspori da se registriraju za glasanje – kaže se u saopćenju Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Savez ovom prilikom ukazuje na određene zloupotrebe imena i identiteta bh. dijaspore s ciljem promocije interesa pojedinih političkih subjekata i njihovih kandidata.

– Građani u dijaspori žele, najprije od institucija, a onda i od svih koji se koriste imenom dijaspore pravovremenu i punu, objektivnu informaciju o registraciji i procesu glasanja, a ne pravljenje fiktivne percepcije da dijaspora podržava ovog ili onog kandidata, čak i prije nego što su građani u dijaspori dobili priliku da se izjasne o tome na izborima. To je znak nepoštovanja određenih političkih subjekata i pojedinaca prema bh. dijaspori – naglašava Savez.

Veliki broj građana u dijaspori izrazio je, dodaju u ovom savezu, nezadovoljstvo takvim ponašanjem i odsustvom poštovanja i nadaju se da će zloupotrebe prestati.

Podsjećamo, u nekoliko navrata SDP se oglašavao saopćenjima za javnost u kojima su slali pisma, kako su navodili, udruženja bh. građana u dijaspori, a koji su davali podršku njihovom kandidatu Denisu Bećiroviću. Na taj način u javnosti se stvarala slika kako Bećirović ima masovnu podršku dijaspore.

Avaz

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com