Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Politika / Švedski list AFTONBLADET udario po Hrvatima: Njima nije mesto u Evropskoj uniji

Švedski list AFTONBLADET udario po Hrvatima: Njima nije mesto u Evropskoj uniji

Vodeći švedski dnevnik Aftonbladet objavio je žestoku kolumnu o slavljenju osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka u Hrvatskoj koju potpisuje Peter Kadhamar, jedan od najpoznatijih švedskih novinara.

Aftonbladet je jedan od najtiražnijih dnevnih listova Skandinavije koji svaki dan ima oko tri i po miliona čitalaca, a politički predstavlja glas levo liberalne Švedske. Kadhamar piše da je Hrvatska slavljenjem Praljka pljunula Švedsku i Evropsku uniju u lice, ali da i dalje voli evropski novac.

Slobodan Praljak

Slobodan Praljak
Foto: Reuters

– Može se reći da je njegovo javno samoubistvo nastavak politike nihilizma i razaranja koja je karakterisala rat u Bosni i Hercegovini – objavio je Aftonbladet. List podseća da je u haškoj presudi utvrđeno da su Praljak i ostali iz hercegovačke šestorke osuđeni za “dugi niz zlocina: proterivanje civila, zatvaranje ljudi u logore, ubijanje i uništavanje imovine, korišćenje zarobljenika za rad i kao žive štitove, etničko čišćenje muslimanskog stanovništva.”

Naglašava se da je cela priča “o ratnom zločincu” mogla završiti Praljkovim samoubistvom, ali predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zbog toga je prekinula službenu posetu Islandu i onda izjavila da Praljkov čin udara u srce hrvatskog naroda, dok je premijer Andrej Plenković javno izjavio saučešće “porodici samoubice”.

Ustaše

Foto: Profimedia/ilustracija

Izražava se takođe šok što je u saboru održan minut ćutanja i što se na glavnom zagrebackom trgu pod Praljkovom slikom pale sveće.

– To se događa u zemlji koja je članica EU-a, usred naše civilizovane demokratske zajednice. Sramotno. Kult mrtvog ubice pokazuje zastrašujući nedostatak demokratskih instinkata – piše kolumnist Aftonbladeta i onda dodaje: – Tužno je što je zemlja poput Hrvatske puštena u EU.

 

Švedska

Švedska
Foto: Profimedia

Nakon toga se Hrvatsku smešta u kontekst zemalja poput Poljske i Mađarske, u kojima je ugrožena demokratija, te Bugarske i Rumunije koje su “poznate samo po korupciji i izvozu prosjaka”.

Reč je o jednom od najžešćih komentara objavljenih u stranim medijima o situaciji u Hrvatskoj, u kojem se proziva predsednica i premijer kao razlog negativnog hrvatskog imidža iz švedske perspektive.

 

Srbija Danas

Check Also

TRAMP MENJA POLITIKU PREMA SIRIJI: Trojka Rusija-Iran-Turska previše jaka

Američka administracija na čelu sa Donaldom Trampom po mnogo čemu vodi potpuno drugačiju politiku od …

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com