Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Politika / RUSIJA U SB UN NA STRANI SRBIJE: Tribunal odbio da kazni varvarske zločine protiv Srba, SAD INSISTIRA NA PRESUDI MLADIĆU!

RUSIJA U SB UN NA STRANI SRBIJE: Tribunal odbio da kazni varvarske zločine protiv Srba, SAD INSISTIRA NA PRESUDI MLADIĆU!

Pred zatvaranje Haškog tribunala, poslednji izvještaj o njegovom radu kiznet je pred Savetom bezbednosti. Dok iz Tribunala tvrde da je bilo ključno utvrditi individualnu odgovornost i da je misija ispunjena, ruski amabasador ocenjuje da je Tribunal je diskreditovao ideju međunarodne pravde

Međutim, ruski ambasador obrušio se na Tribunal zbog dvostrukih aršina jer, kako kaže, niko nije osuđen za varvarske zločine nad Srbima.

Rusija ocenjuje da je Tribunal potkopao napore da se u bivšoj Jugoslaviji uspostavi mir postizanjem pravde time što su njegove presude izazivale nove sporove među državama i narodima u regionu.

– Tribunal nije djelovao kao nepristrasan i nezavisan organ. Pokazatelji govore da su apsolutna većina osuđenih Srbi. Više od 60 odsto. Osuđeni su na više od 1000 godina zatvorske kazne – rekao je on.

Ruski ambasador upozorava i da Tribunal nije optuženima pružao primerenu zdravstvenu njegu.

Ovo je pred Savetom bezbednosti, istakao 

Predsednik Tribunala Karmel Ađijus je prizano da je Tribunal mogao bolje.

On, ipak, smatra da je misija ispunjena i tvrdi da je stigla pravda za žrtve, ali ne kroz presude narodima i zemljama, već pojedincima. 

Podseća da se vrata tribunala zatvaraju, nakon prvostepene odluke generalu Ratku Mladiću i drugostepene hercegovačkoj šestorki – Prliću i drugima.

– U vezi sa slučajem “Prlić i drugi”, možemo se složiti da je ono što se desilo u sudnici veoma tragično. Tribunal pristupa najozbiljnije ovom incidentu koji se temeljno istražuje. Ipak, ne sme se dozvoliti da ove okolnosti zasjene poslednje sedmice rada Suda ili podriju presude Tribunala – rekao je Ađijus.

Presude u drugostepenim postupcima donosiće međunarodni rezidualni mehnizam za krivične sudove kojim predsedava Teodor Meron.

Pretres po žalbi tima odbrane Radovana Karadžića očekuje sredinom sledeće godine, a presuda krajem 2019. U predmetu Vojislav Šešelj, žalbeni pretres zakazan je za 13. decembar, a presuda se očekuje u prvoj polovini sledeće godine.

Beta

I Glavni tužilac Serž Bramerc uverava da je njegov zadatak i dalje privođenje pravdi onih koji su činili zločine.

Priznaje, da u nekim slučajevima žrtve, ipak, nisu dočekale pravdu. To, dodaje, potvrđuju poslednje dve sedmice, koje su pokazale da zločini i dalje imaju otvorene rane.

– Uvek smo insistirali na principu individualne odgovornosti. Činjenica je da zločine nisu počinile nacije i narodi, već pojedinci. Pre svega, iz političkog i vojnog vrha – rekao je Bramerc.

SAD su poručile da se presuda generalu Ratku Mladiću mora poštovati, a pozvali su i Srbiju da sarađuje sa rezidualnim mehanizmom u slučaju Vojislava Šešelja. 

Uočljivo je, međutim, da predstavnici Vašingtona ni reči nisu rekli o potvrdi presude hercegovačkoj šestorki.

Informer.rs

Check Also

(VIDEO) Haos u studiju kod Hadžifejzovića: Lagumdžija zamalo napustio emisiju

Zlatko Lagumdžija je bio gost emisije Centralni dnevnik kod Senada Hadžifejzovića, a u jednom trenutku …

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com