Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Politika / EU duboko zabrinuta zbog Trampove odluke o Jerusalemu

EU duboko zabrinuta zbog Trampove odluke o Jerusalemu

Evropska unija izražava ozbiljnu zabrinutost objavom američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) o Jerusalemu i posljedicama koje bi to moglo imati po izglede za mir, saopćeno je iz Ureda visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federike Mogerine (Federica Mogherini).

– Stav EU ostaje nepromijenjen. Težnje obiju strana moraju biti ispunjene i mora biti pronađen način da kroz pregovore bude riješen status Jerusalema kao budućeg glavnog grada obiju država. EU i njene zemlje članice će nastaviti poštovati međunarodni konsenzus o Jerusalemu utjelovljen u, između ostalih, rezoluciji Vijeća sigurnosti UN 478, uključujući lokaciju njihovih diplomatskih predstavništava dok konačni status Jerusalema ne bude riješen – navedeno je u saopćenju.

U saopćenju je također navedeno da EU poziva sve aktere na terenu i u široj regiji da pokažu smirenost i suzdržanost kako bi spriječili bilo kakvu eskalaciju. Fokus bi trebao ostati na stvaranju uvjeta za direktne i konstruktivne pregovore kojima se mogu riješiti sva pitanja konačnog statusa. EU je spremna podržati taj proces i nastavit će raditi s objema stranama i njenim regionalnim i međunarodnim partnerima, uključujući Bliskoistočni kvartet, na ostvarenju tog cilja.

– EU ponavlja svoju posvećenost rješenju dvije države i njenim postojećim politikama, kao što je i navedeno u zaključcima njenih uzastopnih vijeća. Sporazumno rješenje o dvije države, koje ispunjava težnje obiju strana, jedini je realan način za ostvarenje trajnog mira i sigurnosti koje zaslužuju i Izraelci i Palestinci – stoji u saopćenju.

Check Also

(VIDEO) Haos u studiju kod Hadžifejzovića: Lagumdžija zamalo napustio emisiju

Zlatko Lagumdžija je bio gost emisije Centralni dnevnik kod Senada Hadžifejzovića, a u jednom trenutku …

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com