Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Svijet / BITKA ZA IDLIB: Četiri fronta i nekoliko armija (MAPA/VIDEO)

BITKA ZA IDLIB: Četiri fronta i nekoliko armija (MAPA/VIDEO)

Teroristi Hadžat Tahrir al Šama uspešno su izveli kontranapad na severoistoku provincije Hama i povratili pozicije koje im je SAA predhodno zauzela, ali postvlja se pitanja koliko će dugo ova teroristička grupa uspeti da odoleva napadima. Kraj kampanje SAA na Eufratu znači da će dodatne trupe biti prebačene u Hamu dok HTŠ nema odakle da dovede pojačanja.

Hadžat Tahrir al Šam treutno ratuje na četiri aktivna fronta, sa SAA borbe se vode na severoistoku Hame zapadno od autoputa kod Kanasera, na severu Hame gde se vode borbe oko grada Rahjan i severno od grada Hame na frontu kod Latamije. Osim toga Hadžat Tahrir al Šam vodi borbe i sa Islamskom držaavom na delu fronta severozapadno od grada Al Saan gde je ID zauzela skoro 20 sela.

Istovremeno u Idlibu traju unutrašnje borbe zavađenih terorističkih grupa pa su česti međusobni sukobi HTŠ sa drugim terorističkim frakcijama, atentati na komandante i napadi na štabove i magacine oružja. Povremenu pomoć HTŠ na frontovima daju pojedine frakcije tzv. Slobodne sirijske armije, međutim, pod uticajem Turke, veliki broj formacija SSA spreman je za sporazum sa Damaskom.

Teroristi se hvale kako su u dosadašnjim operacijama na severu Hame, u poslednjih mesec dana, ubili više od 500 vojnika SAA i njihovih saveznika, uništili i zarobili 4 tenka i uništili 15 borbenih vozila. Iako su ove brojke možda prenapumpane, SAA jeste imala značajne gubitke u borbama ali plima na ovom frontu uskoro će se promeniti.

Kada bude gotovo čišćenje velikog džepa Islamske države u sirijskoj pustinji, SAA će sve svoje snage prebaciti na front ka Idlibu.

Reč je o 7000 kvadratnih kilometara teritorije, ali pretežno se radi o pustinji, bez ijednog većeg naselja. Kada te trupe stignu u Hamu, teroristi HTŠ neće imati sa čim da im pariraju.

 

Pravda.rs

Check Also

(VIDEO) “Rampa” za Asada – ne može u šetnju s Putinom

Sirijski predsednik Bašar el Asad morao je u svojoj zemlji da se povinuje zahtevu jednog …

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com