Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Vijesti / Američki analitičar Kurt Basuner: “SAD trebaju napraviti veliku vojnu bazu u Bosni kako bi osujetile Dodikove ambicije”

Američki analitičar Kurt Basuner: “SAD trebaju napraviti veliku vojnu bazu u Bosni kako bi osujetile Dodikove ambicije”

Jačanje vojnog prisustva na zapadnom Balkanu doprinijelo bi miru i stabilnosti čitavog regiona, jedna od poruka je koja je prošle sedmice došla iz Vašingtona sa sastanka posvećenom našem regionu, ali se tu otvorilo novo pitanje – koja lokacija je najbolja za glavnu bazu američkih vojnika.

Kosovski “Bondstil” se nametnuo kao logično rješenje, ali je sve više prijedloga da to bude jedna od dvije lokacije u Bosni i Hercegovini – Tuzla ili Brčko. Argumenti su različiti, a glavni je onaj da bi “američka baza u BiH u potpunosti osujetila napore RS da se otcijepi”.

Bondstil baza na Kosovu i Metohiji

Za američki Atlanstki savjet najbolja varijanta je “Bondstil”, kao sjedište američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi, ali ima i drugačijih mišljenja.

“Bosna budi najgore strasti u Srbiji i Hrvatskoj”

Kako kaže Kurt Basuner (Bassuener), američki analitičar Centra za politiku demokratizacije, Bosna je “centralna opasnost i problem na Balkanu” i, prema njegovom viđenju, trajno američko vojno prisustvo jeste potrebno, ali u Tuzli.

– Postoji duboko uvjerenje da je Bosna centralna prijetnja i problem. To je mjesto gdje stvari mogu krenuti naopako, i sve dok Bosna ostaje otvoreno pitanje, to budi najgore strasti u Srbiji i Hrvatskoj. Atlantski savjet je insistirao na stalnom američkom prisustvu i NATO vojnom prisustvu na Balkanu, a imali su u vidu “Bondstil” na Kosovu. Moje mišljenje je da treba koristiti bazu “Orao” u Tuzli, jer ima dužu pistu – kaže on.

Navodi i da je Brčko od ključnog značaja u Bosni i da, “ako se skine sa dnevnog reda”, Republika Srpska se ne može osamostaliti.

– To bi bio kraj te priče – naveo je on za “Glas amerike”.

BiH centar nestabilnosti

Kurt Basuner je za “Blic.rs” pojasnio da je njegovo stanovište da je centar nestabilnosti i opasnosti u regionu Bosna i Hercegovina, zbog čega i smatra da bi tamo trebalo uspostaviti vojnu bazu.

– Glavni cilj bi bio da se ojača misija EUFOR-a u skladu sa Dejtonskim sporazumom. To bi smanjilo ulogu političkih aktera u BiH, ali i u Srbiji i Hrvatskoj, koji šire strah proteklih 10 godina – rekao je Basuner.

Pored toga, kako dodaje, stalno vojno prisustvo sa drugim NATO saveznicima pokazalo bi akterima van regiona da Zapad ostaje posvećen obezbjeđenju sigurnosti i daljeg demokratskog razvoja regiona, koji se, kako kaže, posljednju deceniju kreće unazad.

– Ne vidim nikakav nedostatak u tome da se aktivira vojna baza “Orao” u Tuzli, koja ima odličnu pistu. Ova baza bi mogla biti odlična osnova za NATO prisustvo u regionu, uz dodatni efekt i projektovanje da se održi mir, suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Također, baza i aerodrom u Tuzli imaju prednost, jer ovaj aerodrom nema problema s maglom kao onaj u Sarajevu – objašnjava Basuner.

Potkopavanje Dodika

Slučaj Brčko je, kaže, jasan – bez kontrole nad njim, Republika Srpska ne može biti nezavisna, niti može postojati kontrola na relaciji Banja Luka – Bjeljina – Beograd.

Aerodrom u Tuzli u blizini baze “Orao”

– Stalno vojno prisustvo bi u velikoj mjeri moglo da “potkopa” antidržavni program predsjednika RS Milorada Dodika zajedno s drugim liderima u BiH koji se oslanjaju na njihovu sposobnost da proizvode stalni osjećaj nesigurnosti. Ona bi u velikoj mjeri pomogla u preorijentaciji političkog diskursa u BiH i da se fokus prebaci na odgovorno upravljanje i ekonomski razvoj, koji su političke elite potisnule – smatra ovaj američki analitičar Centra za politiku demokratizacije.

On još dodaje da bi vojna baze “Orao” bila mnogo ekonomičnija opcija od “Bondstila” ili od izgradnje neke nove.

– Mislim i da će mandat KFOR-a biti produžen na tim prostorima. Pod pokroviteljstvom Zapada, kroz NATO, podržani od Amerike, neće se dozvoliti novi sukobi, ni unutašnji ni međunarodni – zaključuje Basuner.

Šef NATO-a: Ostajemo na Kosovu

Da NATO ne planira da napusti Kosovo, jučer je za “Blic” govorio i Jens Stoltebnerg, generalni sekretar NATO-a, koji je izjavio da NATO nema planove da napusti Kosovo niti da smanji svoje prisustvo u južnoj srpskoj prokrajini.

– Nemamo planove da napustimo Kosovo. KFOR igra važnu ulogu na Kosovu i pomaže da se osigura stabilnost i mir. Bilo kakvo smanjivanje misije zavisit će od stanja na terenu. To za sada nije u agendi. Pratimo situaciju, a sada je ona takva da je prisustvo NATO-a potrebno – rekao je Stoltenberg.

Iako je nam je sinoć jedan NATO zvanički u Briselu rekao da Alijansa ne vidi prijetnju u regionu zbog koje bi bila potrebna baza, ideja  da se one naprave u Tuzli i Brčkom, kod poznavalaca prilika na Balkanu, aktuelna je tema razgovora.

Održati ili potpaliti mir

I penzionisani general Vojske Srbije Sreto Malinović kaže da se ovakve ideje (prijedlog o NATO bazama u Tuzli ili Brčkom) mogu posmatrati kroz prizmu održavanja stabilnosti u regionu jer, “kao što bi mogao održavati mir, znamo da ga je mogao i potpaliti”.

Drugo, smatra, na ovo bi se moglo gledati i kroz ekonomski dobitak mjesta gdje se baze nalaze, a treća stvar je strateško raspoređivanje u skladu sa geopolitičkim uvjetima.

– Prijedlog Američkog savjeta sam čuo, ali on je za sada prijedlog. Međutim, to ne znači da ne bi mogao biti i prethodnica nekoj zvaničnoj odluci. Kada je riječ o Brčkom, možda se na to mjesto gleda kao lokaciju koja bi teritorijalno “prekinula” Republiku Srpsku, čime bi ona bila u nezgodnom položaju. Ali, ako neko ima namjeru da rješava problem BiH i RS, ne treba je isključiti kao jednu od ideja – priča Malinović.

Sreto Malinović

Kako kaže, baza u Tuzli nije nepoznanica, smještena je na aerodromu, i zapravo je riječ o uređenom prostoru kao što je “Bondstil”. Ona ima infrastrukturu, prostor za manevrisanje, uređenu pistu dugu oko 2.500 metara, ne bi morala da se gradi ispočetka…

– Ne znamo koje bi snage, kao ni eventualno u Brčkom, tu bile stacionirane, koliko bi ih bilo, čime bi se bavile… Vjerovatno bi se morala uraditi standardizacija objekata i reorganizacija ali, u suštini, ova baza ne bi bila loša kao centar za mnoge stvari u regionu – priča Malinović, uz opasku da ne vjeruje u izmještanje “Bondstila” u nekom dužem periodu.

Kosovo nije idealno mjesto

Međutim, nešto drugačije mišljenje ima američki ekspert za Balkan Danijel Server (Daniel Serwer ), koji kaže da “Bondstil” nije idealan za stalno vojno prisustvo SAD.

Danijel Server

Mane Bodstila

– Bio bih spreman da razmotrim stalno američko vojno prisustvo u Jugoistočnoj Evropi, ali ne mogu da se složim da je Kamp “Bondstil” idealan za tu svrhu – rekao je on.

Kako je naveo, “Bondstilu” nedostaje pista duža od tri kilometra, koliko je neophodno za ozbiljnu američku bazu, a izgradnja takve bi bila teška, s obzirom na topografiju.

– Za takvom bazom nema ni potrebe, s obzirom na to da već postoji baza NATO-a u italijanskom Avijanu, koja nije mnogo daleko od “Bondstila”. Važnije je da američka baza bilo gdje u svijetu služi interesima SAD koje su snažno fokusirane na Bliski istok i Sjevernu Afriku. Imamo baze mnogo bliže tim lokacijama od “Bondstila” – rekao je Server.

On je naveo i da Pentagon već dugo želi zatvoriti “Bondstil” jer ne služi američkim interesima, ali istakao i da “ne možemo ni da pretpostavimo da ćemo uvijek biti dobrodošli na Kosovu”.

– Mladi kosovski Albanci ne razumiju zašto Kosovo nema svoju vojsku, i na NATO počinju gledati kao na prepreku da se dođe do toga, a “Bondstil” naročito igra ulogu u tom kontekstu – naveo je on.

Check Also

Vulin: Želimo mirnu i stabilnu BiH

Srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin danas se u Sarajevu sastao sa ministricom odbrane BiH Marinom …

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com